Frykter pol-utviding vil øke rusproblemene

Frykter pol-utviding vil øke rusproblemene

14nyhbl_1

Frode Hessen i Blå Kors liker ikke regjeringens forslag om økte åpningstider for Vinmonopolet. Om Vinmonopolet får holde åpent flere dager i høytidene blir det også verre for barna. FOTO: STAALE WATTØ

Regjeringen vil øke åpningstidene på Vinmonopolet. Frode Hessen i Blå Kors mener større tilgjengelighet gir større rusproblematikk.

NYHETER RagnhildLind Rong

Publisert: 27.01 2014 01:00 Sist oppdatert: 27.01 2014 01:00

Søndag kom det fram at regjeringen med Fremskrittspartiet i spissen vil legge fram et forslag om å la Vinmonopolet holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager.

Frode Hessen i Blå Kors sliter med å se det positive i et slik forslag.

– Økt tilgjengelighet gir et større rusinntak, som igjen fører til større rusproblematikk. Vi nordmenn har ikke akkurat en god ruskultur fra før. Hessen mener nordmenn er kjent for å drikke til de stuper.

– Den eneste grunnen til dette forslaget er mer penger i statskassa, i alle fall sett med mine øyne.

http://www.smp.no/nyheter/article9020967.ece#.UuVorVGgXxA.facebook

Tenk på barna

Hessen mener at det å holde åpent i høytider også kan forverre situasjonen for barn i familier der foreldrene drikker mye.

– Det er allerede mange barn som har det grusomt i høytidene fordi foreldrene drikker seg fulle. Om Vinmonopolet får holde åpent flere dager i høytidene blir det også verre for barna.

KrF med døra på gløtt

Rigmor Andresen Eide er stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti i Møre og Romsdal. Hun sier til smp.no at de er villige til å være med og vurdere dette forslaget.

– Det viktigste for oss er at Vinmonopolet har en sterk posisjon. Åpningstidene disse dagene er ikke noen kampsak for oss i KrF, sier hun. Eide er ikke overrasket over forslaget fra regjeringen.

– Det er flere som har hatt dette standpunktet lenge, som spør hvorfor Vinmonopolet er stengt på ordinære åpningsdager, sier hun.Også parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, uttalte det samme i går.

Forundret

Simon Molvær Grimstad er bystyremedlem for KrF i Ålesund, og vara til sentralstyret i KrFU. Han er litt forundret over at partifellene hans på ikke går tydeligere ut mot regjeringens forslag.

Han peker særlig på at tiltaket vil øke tilgangen på alkohol i jula, ei tid som kan være vanskelig for mange.– Det viktigste i denne saken er å hjelpe dem som sliter med alkoholproblemer. Dager som julaften og nyttårsaften sitter mange alene, og noen kan da bli fristet til å drukne sorgene sine, sier Grimstad.

http://www.smp.no/nyheter/article9020967.ece#.UuVorVGgXxA.facebook

Unødvendig

Han mener tilgangen på alkohol er god nok.

– Folk greier å planlegge hverdagen sin, og det er ikke vanskelig å få tilgang på alkohol. Denne utvidelsen er derfor unødvendig, sier han.Grimstad har også merket seg at Frp og regjeringen ønsker at småkommuner uten vinmonopol skal få økt tilgang på polvarer. Dette ved at man skal kunne bestille varer i posten, og hente dem så lenge Post i butikk har åpent.

– I realiteten kan man da hente ut polvarer helt til klokka 23 i en rekke butikker, mens ølsalget stenger klokka 20. Dette er en utvikling vi ikke ønsker, sier han.

Legg inn en kommentar